Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Való? Világ?

2011.01.25

Való? Világ?

 

(társadalmunk vetülete)

 

 

Mindegyikbe bele- bele néztem. Azért nem megalázó ezt bevallani, mert komoly szaktekintélyek vizsgálják itthon és külföldön az összezárt csoportok viselkedését. Tudok olyan amerikai professzorról, aki ebből doktorált.

 

Jómagam eleve rettenetesnek tartom. (Klausztrofóbiás, agorafóbiás lettem, nem így születtem, csak sok volt az élet és kialakult. Egy autóbusz tömegében is pár perc múlva súlyos légzési nehézségeim vannak – a fulladásig.) Elképzeltem, milyen lehet viszonylag kis alapterületen tízen felüli létszámú embernek élni a mindennapjait, óra nélkül, a média teljes kizárásával, legfőképpen elszakítva fontos munkájuktól, ami lehet tanulás, vagy bármi, amit csinálni szeretnek idekint, amit csinálni KELL, mert különben nincs kereset. Család és egyéb szeretteik teljes megvonása. Sorolhatnám. A kitűzött díj - egy kivételével – minden esetben csúfosan elúszott. Aki ezt élvezetből, előre bekészített nassolnivalóval, tenyeret dörzsölve, fő esti programként tekinti meg – hitem szerint vagy beteg, vagy szadista barom. Más kínját elemezgetni, vesézgetni a kukkolás adta „előnyöket”, méltatlan és aljas. Aki pedig bemegy oda, annak sincs ki az összes kereke. Teljesen tudatlanul, csak a jól reklámozott fődíj és a magamutogatás borítja el az agyukat. Mivel fog ez járni? Mit kell érte kibírni? Semmi felkészítés nincs. Ezért olyanok, amilyenek –de az egyes egyedek díszes társadalmunk mintapéldányai.  A mai, tönkrevágott, kisemmizett ország gerinc nélküli, tanulatlan, neveletlen bábjai. Szegények. Az előzőekben még némi optimizmust, játékosságot, emberséget véltem fölfedezni. Azok legalább némileg tudtak beszélni.(Azért ott sem kellett volna két kézzel szórni a Kazinczy díjat. Itt most nem a mosdatlan kifejezésekre gondolok, hanem teljesen ártalmatlan mondatok összebarkácsolására.)

A jelen „show” egy nyelvi istálló, ahonnan a padlatról még a szalma is hiányzik. Az iskolából kifelejtődött, 32 éves biztonsági őr meg annyi marhaságot hord össze, hogy az nyelvtani tragédia, amit művel. Ez ma szónok, ez ma „isten vagy”, ez ma „érdekes”. Arról már nem is ejtek szót, hogy a legintelligensebb lány szájából is úgy folyik a kifütyülendő szavak áradat, mint a víz. Dolgozni két emberen kívül nem hajlandó senki. Mindent megkapnak, ettől fogva csak zabálás és az alkoholtól lemattulás megy, bele a késő éjszakába. Részeg nők, szóval elég fertelmes.

Káromkodó, kocsis modorú részeg nők – igazi okádék. Ezt nevelte ki az a generáció, amelyiket már némi pénzzel a zsebben távolítottak el otthonról, sürgősen, hogy a négy állás után haza botorkáló szülőt ne zavarja. Egy ember van, aki magatartásával akár példa is lehetne. Le is doktorált. 42 éves, mint az én fiam.

Jóindulatú, jól nevelt nagy medve, de beszélni az sem tud. Oh! Áldott tesztlapok! Kitöltésükkel elértük, hogy a verbális kommunikáció úgy eltűnt a süllyesztőbe, ahogy illik. Nincsenek szavaik, csak pár, elferdített szleng. Ezzel operálnak. A magyar televízió sem segít, mert ú.n. műsorvezetői éppúgy természetesnek tartják a „bevállalni” szótorzót, mint a mindennapi, sík műveletlen közember. Miért nem elég „vállalni”? Soha nem fogom megérteni. Immár túltettük magunkat a nyelvi szörnyedelmen. Sokkal inkább vizsgálatra méltó az egyedek magatartása. A hisztérikus kirohanások, az örökös sírógörcsök, a játékból való kiszállás.

Példátlan tűrésképtelenség mutatkozik, amely egy hektikus, elgyötört társadalom esszenciált lenyomata. A társadalmi nivellálódás a nagy egyenlősdiből nálunk ferdén, rosszul és nagy lopások kíséretében történt meg. Emberek tömegei nem tudnak munkához jutni. Javainkat eszi a rozsda. (ld. Az eddig még föl sem mért irtózatos MÁV vagyon sorsa.) Rengeteg ember él igazi mélyszegénységben, aki pedig valami módon keres, az küzd a vásárlóérték lepocsékolt semmivé válásával. Kiábrándult, hamis célokkal megtűzdelt, elnyomorított társadalomban élünk. Bizton örülhetünk, a nyugati mintából – mindent, ami rossz – teljes mellszélességgel átvettünk. Kenyérféltés, általános zaklatottság, a holnap félelme. Ennek leképeződése az a lassan tíz főre apadó pária közösség, mely híven mutatja – ezt értük el. Életvezetési minta, előző, hazug, rabló vezetés, a nevelés szent területének semmibe vétele. Kineveltük a kapzsi idegbajosok társadalmát, akiknek a kötőszava a „bazmeg”.

 

 

Elkeseredett vagyok. Minél inkább látszik az erőfeszítés, annál több probléma üti fel a fejét jelen társadalmunkban. Unos  untalan „kiugrik a bohóc a zsákból” és nem lehet a törvényesített mágnások és oligarchák süket jogszabályok mögött megbúvó bandáját felelősségre vonni. Szabályosan két

forintért vett egy vállalatot, ma milliárdos és még segítik is az ágazatot, amit művel. Ne adjon neki az isten egy csepp egészséget se hozzá. Én így látom ezt a sajnálnivalóan szánalmas „műsornak látszó tárgyat”.

A televíziónak nincs pénze, egy ilyen semmi alig költségvetési tényező. (Kivétel az egyik nyálas műsorvezető égbeszökő gázsija, melyből taknyos létére már százmilliós házra futotta.) Levetítjük, belső berkekben fölmarkoljuk a lét, aztán – bámulj paraszt, itt a beszélni nem tudó, nyelvtant hírből sem ismerő szónok.(A szónok, aki 32 éves létére nyolc

általánost képes felmutatni, túlnyomó többségben elégséges osztályzatokkal.) Nesze neked.

 

Az indulás – a kezdet kezdetén a „Big Brother” volt, jókora licencdíjat kellett érte kifizetni. Ez a mostani, immár talán negyedik szülemény honi találmány. Akkor nézzük meg jól, mit csináltunk. Nem lehet benne gyönyörködni. A "Nagy Testvér"- ből így lett kicsi.

De azért a formáért se mennék ölre, félreértés ne essék.

 

Ekkora gödörből van kilábalás? Én ezt nem tudom.

Sajnálom, nagyon.

 

 

thao

(A jegyzet megírása óta a nagyra sikeredett kényszerzubbony legtenyérbemászóbb alakját az emberek hazaküldték. Mivel a legocsmányabb, állandó stresszt generáló alak kiesett, remélhető, hogy ez az embertelenség a bent maradt többségben lévő figura miatt némileg elviselhetőbbé válik. A lényegen a tény mit sem változtat. Ilyet nem lenne szabad csinálni.Így a jegyzetben leírtakat a továbbiakban is teljes mértékben fenntartom.)

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.